Press 2017

pin-pot-novi-list-02-2017

Novi list, 03.02.2017.


pin-pot-jutarnji-02-17

Aleksandar Dragaš, Jutarnji list, 03.02.2017.


pin-pot-slobodna-dalma-14-02-17-press-2

Slobodna Dalmacija, 14.02.2017.


NACIONAL

20.02.2017.

GLAZBENE RECENZIJE: Božo Vrećo, Crvi, Pingvinovo potpalublje

03. PINGVINOVO POTPALUBLJE ‘PINGVINOVO POTPALUBLJE’ (DIRTY OLD LABEL)

Pingvini iz prošlosti

Postoji tvrdoglavo uporna i znatiželjna vrsta ljudi koja obožava kopati po ostacima nekadašnje glazbene scene s ovih prostora zato što je to bilo prije vremena njihova upoznavanja domaće glazbe i jer su doista mnogi odlični bendovi zaboravljeni. Jedan od takvih entuzijasta je Igor Banjanin koji je pod okriljem svoje etikete Dirty Old Label nedavno objavio album zaboravljene grupe iz prve polovice 80-ih Pingvinovo potpalublje. Kopajući po prošlosti, naletio je na ovu zagrebačku grupu koju s pravom naziva perjanicom novog vala, odnosno zagrebačkog post punk kružoka, stavljajući ih rame uz rame s grupama kao što su Sexa, rani Dorian Gray, Trobecove krušne peći, Korowa Bar… Preslušavajući ovo njihovo jedino izdanje koje predstavlja sve njihove pjesme – snimku s YURM-a 1982., demo snimku iz te godine, jedinu studijsku snimku iz 1983. i snimku nastupa u klubu Podrum iz te godine – jasno je da je riječ o doista kvalitetnom bendu. Tadašnje diskografske kuće nisu prepoznali ogroman potencijal odličnog novovalnog benda koji pjesmama na momente nadvisuje i zagrebačku i beogradsku rock školu tog vremena. Kao kuriozitet valja istaknuti da je u jednom razdoblju rada Pingvinova potpalublja gitaru svirao Dubravko Merlić, bubnjeve Nikola Mišo Devčić i orgulje Tihomir Beritić.

http://www.nacional.hr/glazbene-recenzije-bozo-vreco-crvi-pingvinovo-potpalublje/


RAVNO DO DNA magazin pop kulture

Pingvinovo potpalublje ‘Pingvinovo potpalublje’ – zagrebačka post-punk uspomena

Arhivska izdanja sa sobom neizbježno povlače određenu količinu hypea, nostalgije i „što je moglo biti“ nagađanja, no u ovom slučaju takve priče jednostavno promašuju poantu. Pingvinovo potpalublje je naprosto bio dobar bend i najvažnije je da za to sada imamo i fizički dokaz!

http://www.ravnododna.com/pingvinovo-potpalublje-pingvinovo-potpalublje-zagrebacka-post-punk-uspomena/

Vedran Harča, 09.03.2017.


pingvinovo glas slav

Glas Slavonije, 12.03.2017.


 

terapija.net [džepni] e-zine o zvuku & slici

home >  mjuzik > Pingvinovo potpalublje

PINGVINOVO POTPALUBLJE: Pingvinovo potpalublje (Dirty Old Label, 2017)

Premda se ovdje radi o vrlo lošim snimcima koji su digitalizirani koliko je to dopustio originalni master, kvalitet benda je ostao neupitan. Svirali su uigrano s puno elana kategorički se prepustivši tadašnjem trendu sveopće lirske otuđenosti ispredajući mnogo metaforičkih pričica i sličica pokušavajući mistificirati u principu veoma jednostavne svjetonazore isprepletene osobnim frustracijama i odrastanjem post-adolescenata u tada naoko vrlo sigurnoj socijalističkoj državi gdje je standard bio skroman, ali zadovoljavajući jer nije bio nošen nedostižnim težnjama i snobizmom.

http://www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=26162

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 07/05/2017